UPSC Prelim English Quiz
Print Friendly, PDF & Email

Day 40- 26 Dec - UPSC Prelim English Quiz Solution

Based on UPSC Syllabus and Current Affairs
                      Next Quiz will be uploaded tomorrow @10:00 AM . Join us on https://t.me/kk_upsc for all important notifications
  • Q 1. Consider the following statements about the recently tested AGNI-IV missile:
      1. Indigenously developed sophisticated fire IV has a strike range of 4,000 kilometers and it is a two-stage missile.
      2. Agni-IV missile is equipped with advanced Avionics, 5th generation on-board computer and distributed architecture.
      3. Ballistic Missiles like Agni-I, II and III and IV have been included in Armed Forces arsenal, which has given India an effective preventative capacity.
    Which of the above statements is true?

  • a) 1 and 2 only
    b) 2 and 3 only
    c) 1 and 3 only
    d) 1, 2 and 3
    Solution:   a Explaination    https://www.thehindu.com/news/national/nuclear-capable-agni-iv-missile-successfully-test-fired/article25811990.ece
  • This was the 7th trial of Agni-IV missile. The last trial conducted by the strategic force command (SFC) of the Indian Army from the same base on January 2, 2018 was successful.
  • The indigenously developed sophisticated Agni-IV having 4,000-km strike range is a two-stage missile. It is 20 metre long with a weight of 17 tonnes, they said.
  • Ballistic missiles like Agni-I, II and III and Prithvi have been included in the arsenal of the armed forces, giving India an effective deterrence capability.



  • Q 2. Ministry of Defense launched Information Fusion Center - Indian Ocean Region, IFC-IOR. Which of the following statements is true in this regard?
      1. The Indian Ocean region is important for the world trade and economic prosperity of many countries because over 75% of the world's marine trade and 50% global oil consumption passes through the IOR.
      2. The purpose of the IFC-IOR is to connect with partner countries and to develop multi-national marine marine domain awareness and to share information on the ships of interest.
      3. The IFC-IOR will work in coordinating the capacity building, incident response and disaster relief in the area and sharing information about submarine safety over time.

  • a) 1 and 2 only
    b) 2 and 3 only
    c) 1 and 3 only
    d) 1, 2 and 3
    Solution:   d Explaination    http://pib.nic.in/newsite/PrintRelease.aspx?relid=186757

    The Indian Ocean Region is vital to world trade and economic prosperity of many nations as more than 75% of the world’s maritime trade and 50% of global oil consumption passes through the IOR. However, maritime terrorism, piracy, human and contraband trafficking, illegal and unregulated fishing, arms running and poaching pose myriad challenges to maritime safety and security in the region. Response to these challenges requires enhanced situational awareness of the maritime activities in the region so as to enable security agencies function effectively.




  • Q 3. Which of the following natural events / disasters can trigger a tsunami:
      1. Landslide
      2. Earthquake
      3. Nuclear explosions
      4. Impact of meteorite
      5. Volcanic eruption
    Which of the statements given above is/are correct?

  • a) 1, 2 and 3 only
    b) 3, 4 and 5 only
    c) 1, 2, 4 and 5 only
    d) 1, 2, 3, 4 and 5
    Solution:   c Explaination   
  • Nuclear explosions cannot cause/trigger Tsunami.



  • Q 4. Consider the following statements.
      1. The tenure of Lok Sabha cannot be increased under any circumstance.
      2. With the dissolution of the Lok Sabha, the Department-related Parliamentary Standing Committees have to be reconstituted.
    Which of the statements given above is/are correct?

  • a) 1 only
    b) 2 only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2
    Solution:   b   
  • Statement 1 is not correct: The Lok Sabha, unless dissolved earlier, is subject to dissolution at the end of every five years. The period of five years may be extended by the law of Parliament for a period not exceeding one year at a time while a proclamation of emergency is in operation [Article 83(2)] and not extending beyond six months after the proclamation has ceased to operate. Proclamation of emergency is done by President on aid and advise of Council of ministers.
  • Statement 2 is correct: With the dissolution of the Lok Sabha, the Department-related Parliamentary Standing Committees stop functioning. These Committees resume their work after getting reconstituted following the constitution of the new Lok Sabha. There could be Bills introduced and pending in the Rajya Sabha and referred to the Committees prior to their dissolution and falling within the jurisdiction of the Speaker, Lok Sabha. Such Bills may be referred to these Committees anew after their reconstitution. The Standing Committees functioning within the jurisdiction of the Chairman, Rajya Sabha, may take up the Bills, referred to them prior to the dissolution of the Lok Sabha, suo motu, for examination and report.



  • Q 5. Consider the following statements regarding the territorial extent of Central and State legislation in India:
      1. The territorial jurisdiction of the Parliament is absolute in nature for whole or any part of the territory of India.
      2. The laws enacted by state legislature cannot be applicable outside the state.
    Which of the statements given above is/are correct?

  • a) 1 only
    b) 2 only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2
    Solution:   d Explaination   
  • Statement 1 is not correct: The plenary power placed of the Parliament is not absolute in nature for whole or any part of the territory of India. The Constitution places a number of restriction on the same. For e.g. The governor is empowered to direct that an act of Parliament does not apply to a scheduled area in the state or apply with specified modifications and exceptions; The President can make regulations for the peace, progress and good government of the four Union territories - the Andaman and Nicobar Islands, Lakshadweep, Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu etc.
  • Statement 2 is not correct: A state legislature can make laws for the whole or any part of the state. The laws made by a state legislature are not applicable outside the state, except when there is a sufficient nexus between the state and the object. For e.g. In the State of Bombay vs RMDC case, Supreme Court ruled that Bombay legislature has a sufficient territorial nexus to tax the respondent who conducted Competitions with prize money through a newspaper printed and published from Bangalore having a wide circulation in Bombay.



  • Q 6. With reference to the Organisation for the Prohibition of Chemicals Weapons, consider the following statements:
      1. It is the implementing body for the Convention on the Prohibition of the Development, Production, Stockpiling and Use of Chemical Weapons.
      2. It has limited power to only send teams to places to collect samples and cannot assign blame for attacks using banned toxic materials.
      3. India is one of its members.
    Which of the statements given above is/are correct?

  • a) 1 and 2 only
    b) 1 and 3 only
    c) 3 only
    d) 1, 2 and 3
    Solution:   b   
  • Statement 1 is correct:Organisation for the Prohibition of Chemicals Weapons(OPCW): It was established in the year 1997 with headquarter at The Hague, Netherlands. It is the implementing body for the Convention on the Prohibition of the Development, Production, Stockpiling and Use of Chemical Weapons.
  • Statement 3 is correct:It has membership of 193 countries. India is a member.
  • OPCW has reached a major milestone of destroying over 90% of the stockpile of the chemical weapons and was awarded 2013 Nobel Peace Prize for its extensive efforts to eliminate chemical weapons.



  • Q 7. Establishment of local governments helps in:
      1. Active participation of the citizenry.
      2. Increased accountability of the administration.
      3. Centralization of decision making.
    Select the correct answer using the code given below.

  • a) 1 only
    b) 1 and 2 only
    c) 2 and 3 only
    d) 1, 2 and 3
    Solution:   b   
  • Statement 1 is correct: Local governments are set up to promote the active participation of the citizenry. It is at the level of local government that common citizens can be involved in decision making concerning their lives, their needs and above all their development.
  • Statement 2 is correct: Local government is government at the village and district level. Local government is about the government closest to the common people. It is convenient for the people to approach the local government for solving their problems both quickly and with minimum cost. Also, it increases answerability of the administration as government officials are approachable by common people.
  • Statement 3 is not correct: Establishment of local government is aimed at decentralization of decision making power, not centralization. People are involved in decision making at the grassroots level.



  • Q 8. With reference to the State Legislative Council, consider the following statements:
      1. The legislative council of a state can be abolished by the Parliament on the recommendation of the legislative assembly.
      2. The Chairman of a legislative council of a state need not be a member of the council.
    Which of the statements given above is/are correct?

  • a) 1 only
    b) 2 only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2
    Solution:   a   
  • The council has no effective say in the ratification of a constitutional amendment bill. In this respect also, the will of the assembly prevails over that of the council. Finally, the very existence of the council depends on the will of the assembly. The council can be abolished by the Parliament on the recommendation of the assembly. Hence statement 1 is correct.
  • Chairman of the Rajya Sabha is Vice-President and not the member of the House but Chairman of Legislative Council of a state necessarily should be a member of the House. Hence statement 2 is not correct.