UPSC Prelim English Quiz
Print Friendly, PDF & Email

Day 53 - 8 Jan - UPSC Prelim English Quiz Solution

Based on UPSC Syllabus and Current Affairs
                      Next Quiz will be uploaded tomorrow @10:00 AM . Join us on https://t.me/kk_upsc for all important notifications
  • Q 1. A Gram Sabha has been organized by the village panchayat to decide the utilization of fund for the next fiscal year. Who among the following would be eligible to take part in the Gram Sabha?

  • a) An individual who is a registered voter in any part of the State to which the village panchayat belongs.
    b) An individual who is a registered voter in any part of the district to which the village panchayat belongs.
    c) An individual who is a registered voter in that particular area of the Panchayat.
    d) Any individual who is 18 years of age or above.
    Solution:   c Explaination   
  • 73rd Amendment Act of 1992 provides for a Gram Sabha as the foundation of the Panchayati Raj system. It is a body consisting of persons registered in the electoral rolls of a village comprised within the area of Panchayat at the village level. Thus, it is a village assembly consisting of all the registered voters in the area of a panchayat. It may exercise such powers and perform such functions at the village level as the legislature of a state determines.


  • Q 2. SevaBhojYojna, an initiative of the Ministry of Culture, aims to

  • a) provide monetary incentives to religious institutions doing food charity.
    b) promote and popularise places associated with unique food practices.
    c) restoration of the Bhoj Wetland in the state of Madhya Pradesh.
    d) establish non-profit institutions providing free food to school children.
    Solution:   a Explaination   
  • Ministry of Culture, Government of India has introduced a new scheme namely ‘Seva Bhoj Yojna’ with a total outlay of Rs. 325.00 Crores for Financial Years 2018-19 and 2019-20. The scheme envisages providing monetary support to Charitable Religious Institutions.
  • They will be reimbursed the Central Government share of Central Goods and Services Tax (CGST) and Integrated Goods and Service Tax (IGST) so as to lessen the financial burden for providing Food/Prasad/Langar (Community Kitchen)/Bhandara free of cost without any discrimination to Public/Devotees. The Charitable Religious Institutions such as Temples, Gurudwara, Mosque, Church, Dharmik Ashram, Dargah, Matth, Monasteries etc. which have been in existence for at least five years before applying for financial assistance/grant and who serve free food to at least 5000 people in a month and such institutions covered under Section 10( 23BBA) of the Income Tax Act or Institutions registered as Society under Societies Registration Act ( XXI of 1860) or as a Public Trust under any law for the time being in force of statuary religious bodies constituted under any Act or institutions registered under Section 12AA of Income Tax Act shall be eligible for grant under the scheme.
  • Ministry of Culture will register the eligible charitable religious institutions for a time period ending with finance commission period and subsequently the registration may be renewed by the Ministry, subject to the performance evaluation of the institutions.
  • All the eligible institutions should be registered with Darpan portal of NITI Aayog.


  • Q 3. Which among the following can declare an election void if a disqualified candidate is elected to the Parliament?

  • a) High court
    b) Election Commission of India
    c) President
    d) Speaker
    Solution:   a Explaination   
  • If a disqualified person is elected to the Parliament, the Constitution lays down no procedure to declare the election void. This matter is dealt by the Representation of the People Act (1951), which enables the High court to declare an election void if a disqualified candidate is elected. The aggrieved party can appeal to the Supreme Court against the order of the high court in this regard.


  • Q 4. With reference to Deputy Speaker of Lok Sabha, consider the following statements:
      1. He automatically becomes chairman of the Parliamentary committee to which he is appointed as a member.
      2. He can exercise vote in the first instance whenever he presides the House.
    Select the correct answer using the codes given below:

  • a) 1 only
    b) 2 only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2
    Solution:   a   
  • Statement 1 is correct: The Deputy Speaker has one special privilege, that is, whenever he is appointed as a member of a parliamentary committee, he automatically becomes its chairman.
  • Statement 2 is not correct: Deputy Speaker, while presiding over the House, cannot vote in the first instance; he can only exercise a casting vote in the case of a tie.


  • Q 5. 'Dwijing Festival' recently in news is celebrated in:

  • a) Manipur
    b) Mizoram
    c) Assam
    d) Nagaland
    Solution:   c Explaination   
  • Dwijing Festival is an annual river festival celebrated in the Bodoland Territorial Area Districts (BTAD) region of Assam. The festival provides a platform of earning for the people in the region by putting in to focus the business activities for the better economy generation through rural tourism.
  • The festival also aims to provide help to the flood victim families through charity generation and distribution.


  • Q 6. “Adopt a Heritage: Apni Dharohar, Apni Pehchaan”, is a collaborative effort between
      1. Ministry of Tourism
      2. Archaeological Survey of India
      3. Ministry of Culture
    Select the correct code:

  • a) 1 and 2 only
    b) 1 and 3 only
    c) 2 and 3 only
    d) 1, 2 and 3 only
    Solution:   d   
  • “Adopt a Heritage: Apni Dharohar, Apni Pehchaan”, is a collaborative effort between the Ministry of Tourism, Ministry of Culture and Archaeological Survey of India (ASI), and State/UTs Governments. The Project aims to develop synergy among all partners to effectively promote “responsible tourism”.
  • It aims to involve public sector companies, private sector companies and corporate citizens/individuals to take up the responsibility for making our heritage and tourism more sustainable through development, operation and maintenance of world-class tourist infrastructure and amenities at ASI/ State heritage sites and other important tourist sites in India.


  • Q 7. Consider the following statements with reference to Chang’e-4 mission:
      1. The mission has been launched by China.
      2. It is China’s first manned mission to Moon.
    Which of the above statements are correct?

  • a) 1 only
    b) 2 only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2
    Solution:   a   
  • China has launched Chang’e-4, a first probe ever to explore the dark side of the Moon. The probe, the Chang’e-4, is expected to make the first-ever soft landing on the far side of the Moon through rovers.
  • Chang’e 4 is the fourth mission in the country’s lunar mission series which is being named after the Chinese moon goddess.
  • Tasks of the Chang’e-4 probe include low-frequency radio astronomical observation, surveying the terrain and landforms, detecting the mineral composition, and measuring the neutron radiation and neutral atoms to study the environment on the far side of the moon.


  • Q 8. World Energy Outlook is released by

  • a) OPEC
    b) World Bank
    c) United Nations
    d) International Energy Agency
    Solution:   d   
  • The annual World Energy Outlook is the International Energy Agency’s flagship publication, widely recognised as the most authoritative source for global energy projections and analysis.