UPSC Prelim English Quiz
Print Friendly, PDF & Email

Day 41- 27 Dec - UPSC Prelim English Quiz Solution

Based on UPSC Syllabus and Current Affairs
                      Next Quiz will be uploaded tomorrow @10:00 AM . Join us on https://t.me/kk_upsc for all important notifications
  • Q 1. Which of the following best describes Bomb Cyclones?

  • a) Rapidly growing mid-latitudes cold cyclone
    b) Summer intense tropical cyclone
    c) Tornado generated by the explosion of nuclear bomb
    d) None of the above
    Solution:   a Explaination   


  • Q 2. This is part of the peninsula plateau. It is rich in mineral resources like coal, iron ore and limestone. It receives maximum rainfall from the south-west monsoon and as a result, its surface is highly unpleasant. It is subdivided into several hills, which have been named after tribal groups residing in this area.
    Which of the following stones best describes the appropriate paragraph?

  • a) Malwa Plateau
    b) Meghalaya Plateau
    c) Ranchi Plateau
    d) Chhotanagpur Plateau
    Solution:   b Explaination   


  • Q 3. Which of the following is the source of indoor (indoor) air pollution in the following?
      1. Radon
      2. Ozone
      3. Biological Chemicals
      4. Tobacco smoking
      5. Volatile organic compound
    Use the code given below to choose the correct answer.

  • a) 1 and 2 only
    b) 3 and 4 only
    c) 1, 3 and 5 only
    d) 1, 2, 3, 4 and 5
    Solution:   d Explaination   


  • Q 4. Incineration is considered as a process of waste disposal or treatment. In this context, consider the following statements -
      1. This is also called "thermal treatment."
      2. Air pollution can be minimized by this process.
      3. It is possible to recover many waste materials such as glass or metal from the process.
    Which of the above statements is true?

  • a) 2 and 3 only
    b) 3 only
    c) 1 and 2 only
    d) 1 and 3 only
    Solution:   d   


  • Q 5. Who among the following is not the part of making of the Constitution of India?

  • a) J.B. Kripalani
    b) Dr. Rajendra Prasad
    c) Khan Abdul Ghafar Khan
    d) Pattabhi Sitaramayya
    Solution:   c Explaination   


  • Q 6. Which of the following statements is/are correct regarding 'Indian Secularism'?
      1. Both centre and state government can promote any religion, even if new to India, but they cannot conduct any religious ceremonies.
      2. Freedom of conscience is subjected to reasonable restrictions such as public order, morality and health.
      3. Right to propagate a religion also include right to convert, except forced conversion.
      4. Indian secularism is different from western secularism and it is borrowed from Australian Constitution.
    Which of the statements given above is/are correct?

  • a) 1 only
    b) 2 only
    c) 1, 2 and 4 only
    d) 1, 3 and 4 only
    Solution:   a   
  • Statement 1 is correct:Government cannot promote one particular religion. But can promote all religions equally. But the state doesn't have a religion. Freedom of conscience is an absolute freedom without any restriction. Only right to profess, propagate and practise is subjected to reasonable restrictions. There is no right to conversion (even for non-forced). Indian secularism is not a borrowed concept.



  • Q 7. Consider the following statements:
      1. A child born in Germany to NRI parents, raised there for 15 years and acquired German citizenship.
      2. A child born to Indian origin father who acquired German citizenship just before child's birth and German mother.
    Who is/ are eligible for natural Indian citizenship as per the Constitution of India?

  • a) 1 only
    b) 2 only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2
    Solution:   d   
  • Statement 1 and 2 are not correct: NRls are also Indian citizens. Hence, a child born is eligible for natural citizenship. But, even if the father is of Indian origin, he is not a citizen of India at the time of the birth of his child. Hence, that child is not eligible. But, they are provided citizenship based on 'Citizenship Act' and not based on the Constitution of India.



  • Q 8. With respect to "Sankalp Se Siddhi Scheme", which of the following statements is/ are correct?
      1. It was launched on the occasion of 100th year of Champaran Satyagraha launched by Gandhi.
      2. It is a five-year plan under which new India movement 2017-2022 would take place.
    Which of the statements given above is/are correct?

  • a) 1 only
    b) 2 only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2
    Solution:   b   
  • t was launched to commemorate the period of from 2017 to 2022 - 76th anniversary of the Quit India Movement to the 75th anniversary of Independence. "Sankalp se Siddhi" (Attainment through Resolve) scheme, which aims at good governance, is a five year plan under which new India movement 2017-2022 would take place. HenceStatement 1 is not correct
  • "The New India Movement 2017-2022 envisages India free from poverty, corruption, terrorism, communalism, casteism and uncleanliness and unite the entire country by adopting good governance and using technology."HenceStatement 2 is correct