UPSC Prelim English Quiz
Print Friendly, PDF & Email

Day 51 - 6 Jan - UPSC Prelim English Quiz Solution

Based on UPSC Syllabus and Current Affairs
                      Next Quiz will be uploaded tomorrow @10:00 AM . Join us on https://t.me/kk_upsc for all important notifications
  • Q 1. Consider the following statements about Rythu Bandhu scheme
      1. Scheme is proposed by Government of Andhra Pradesh
      2. It provides grant of Rs. 4,000/- per acre per farmer each season for purchase of inputs like Seeds, Fertilizers, and Pesticides
      3. Scheme covers Horticulture crops also
    Which of the above statements is/are correct?

  • a) 1 and 2 only
    b) 2 and 3 only
    c) 1 and 3 only
    d) 1 , 2 and 3
    Solution:   b Explaination   What is Rythu Bandhu
  • Telangana government launched ‘Rythu Bandhu’ investment support scheme for Agriculture and Horticulture crops.
  • Rythu Bandhu (Agriculture Investment Support Scheme) takes care of initial investment needs of every farmer.
  • Making an illiterate people to sign a bond without their knowledge or willingness is violating the fundamental rights of a person.
  • Aimed at relieving farmers of debt burden and cease them from falling into the debt trap again, the scheme provides a grant of Rs 4,000 per acre per farmer each season for the purchase of inputs like seeds, fertilizers, pesticides, labour and other investments in the field operations of farmer’s choice for the crop season.


  • Q 2. World Food Programme is the initiative of which organisation ?

  • a) International Food Policy Research Institute
    b) World Bank
    c) World Food India
    d) United Nations General Assembly
    Solution:   d Explaination    World Food Programme

  • Q 3. Who among the following is considered as the Trinity of Carnatic music
      1. Purandara Dāsa
      2. Tyagaraja
      3. Muthuswami Dikshitar
      4. Syama Sastri
    Select the correct answer using the codes given below:

  • a) 1 and 2 only
    b) 1, 2 and 3 only
    c) 2, 3 and 4 only
    d) 1, 2, 3 and 4
    Solution:   c Explaination   
  • Trinity of Carnatic music, also known as The Three Jewels of Carnatic music, refer to the outstanding trio of composer-musicians of Carnatic music in the 18th century, being Tyagaraja, Muthuswami Dikshitar and Syama Sastri.


  • Q 4. Consider the following statements:
      1. He began his career and spent most of his adult life in the court and patronage of the Hindu king of Rewa, Raja Ramchandra Singh
      2. Akbar considered him as a Navaratnas (nine jewels), and gave him the title Mian
      3. He is remembered for his epic Dhrupad compositions, creating several new ragas
    Above statements refer to:

  • a) Tansen
    b) Swami Haridas
    c) Ali Khan Karori
    d) None of the above
    Solution:   a   
  • Tansen was a prominent figure of Hindustani classical music.
  • He began his career and spent most of his adult life in the court and patronage of the Hindu king of Rewa, Raja Ramchandra Singh(1555–1592), where Tansen’s musical abilities and studies gained widespread fame.
  • This reputation brought him to the attention of the Mughal Emperor Akbar, who sent messengers to Raja Ramchandra Singh, requesting Tansen to join the musicians at the Mughal court.
  • Akbar considered him as a Navaratnas (nine jewels), and gave him the title Mian, an honorific, meaning learned man.
  • Tansen is remembered for his epic Dhrupad compositions, creating several new ragas, as well as for writing two classic books on music Sri Ganesh Stotra and Sangita Sara.


  • Q 5. Withdrawal of funds from which among the following accounts does not require prior legislative approval?
      1. Consolidated Fund of India
      2. Public Account of India
      3. Contingency Fund of India
    Select the correct answer using the code given below

  • a) 1 and 2 only
    b) 2 and 3 only
    c) 1 and 3 only
    d) 1, 2 and 3
    Solution:   b Explaination   
  • The Constitution of India provides for the following three kinds of funds for the Central government:
    • Consolidated Fund of India (Article 266)
      Public Account of India (Article 266)
      Contingency Fund of India (Article 267)
  • Consolidated Fund of India: It is a fund to which all receipts are credited and all payments are debited. All the legally authorised payments on behalf of the Government of India are made out of this fund. No money out of this fund can be appropriated (issued or drawn) except in accordance with a parliamentary law.
  • Public Account of India: All other public money (other than those which are credited to the Consolidated Fund of India) received by or on behalf of the Government of India shall be credited to the Public Account of India. This includes provident fund deposits, judicial deposits, savings bank deposits, departmental deposits, remittances and so on. This account is operated by executive action, that is, the payments from this account can by made without parliamentary appropriation. Such payments are mostly in the nature of banking transactions.
  • Contingency Fund of India: The Constitution authorised the Parliament to establish a ‘Contingency Fund of India’, into which amounts determined by law are paid from time to time. Accordingly, the Parliament enacted the contingency fund of India Act in 1950. This fund is placed at the disposal of the president, and he can make advances out of it to meet unforeseen expenditure pending its authorisation by the Parliament. The fund is held by the finance secretary on behalf of the president. Like the public account of India, it is also operated by executive action.


  • Q 6. With reference to the financial powers of Rajya Sabha, consider the following statements:
      1. Rajya Sabha can make recommendations in the Appropriation Bill and the annual Finance Bill.
      2. Members of Rajya Sabha are not represented in the departmental standing committees which consider Demand for Grants.
    Which of the statements given above is/are correct?

  • a) 1 only
    b) 2 only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2
    Solution:   a   
  • Budget of the Government of India is laid every year before Rajya Sabha and its members discuss it. Rajya Sabha does not vote on Demand for Grants of various Ministries- a matter exclusively reserved for Lok Sabha.
  • Members of Rajya Sabha are also represented in the Department related Parliamentary Standing Committees which inter alia consider Demand for Grants of the related Ministries/Departments.
  • The Appropriation Bill and the Annual Finance Bill also pass through Rajya Sabha which can make recommendations that may or may not be accepted by Lok Sabha.


  • Q 7. With reference to Inter-state council, which of the following statements is/are correct?
      1. It was established on the recommendations of the Punchhi Commission.
      2. Standing Committee of the Council is chaired by the Prime Minister.
      3. Its secretariat also functions as the secretariat of the Zonal Councils.
    Select the correct answer using the code given below.

  • a) 3 only
    b) 1 and 2 only
    c) 2 and 3 only
    d) 1,2 and 3
    Solution:   a   
  • In pursuance of the recommendations of the Sarkaria Commission, the Janata Dal Government headed by V. P. Singh established the Inter- State Council in 1990. Hence, statement 1 is not correct.
  • There is also a Standing Committee of the Council. It was set up in 1996 for continuous consultation and processing of matters for the consideration of the Council. It consists of the following members:(i) Union Home Minister as the Chairman (ii) Five Union Cabinet Ministers(iii) Nine Chief Ministers. Hence, statement 2 is not correct.
  • Council is assisted by a secretariat called the Inter-State Council Secretariat. This secretariat was setup in 1991 and is headed by a secretary to the Government of India. Since 2011, it is also functioning as the secretariat of the Zonal Councils. Hence, statement 3 is correct.


  • Q 8. What is the aim of setting up the "Public Credit Registry" by the Reserve Bank of India?

  • a) To ensure banks adhere to Priority Sector Lending targets.
    b) To help banks identify good and bad borrowers.
    c) To enable beneficiaries identification under Stand Up India scheme.
    d) To protect investment done by Indian banks in risky business abroad.
    Solution:   b   
  • Reserve Bank of India (RBI) in June 2018 decided that it would set up a public credit registry—an information repository that collates all loan information of individuals and corporate borrowers.
  • Credit repository will help banks distinguish between a bad and a good borrower and accordingly offer attractive interest rates to good borrowers and higher interest rates to bad borrowers. The public credit repository will address information asymmetry, improve access to credit and strengthen the credit culture among consumers. It can also go a long way in addressing the bad loans problem facing the banking system, as corporate borrowers will be unable to lend from multiple banks without disclosing their existing debt.