UPSC Prelim English Quiz
Print Friendly, PDF & Email

Day 52 - 7 Jan - UPSC Prelim English Quiz Solution

Based on UPSC Syllabus and Current Affairs
                      Next Quiz will be uploaded tomorrow @10:00 AM . Join us on https://t.me/kk_upsc for all important notifications
  • Q 1. Consider the following statements regarding the Raisina Dialogue:
      1. It is India's flagship multilateral conference on geopolitics and geoeconomics held annually in New Delhi.
      2. The conference is hosted by the Observer Research Foundation, an independent think tank, in collaboration with the Ministry of External Affairs of India.
    Which of the above statements is/are correct?

  • a) 1 only
    b) 2 only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2
    Solution:   c Explaination   
  • Raisina Dialogue is a multilateral conference held annually in New Delhi. Since its inception in 2016, the conference has emerged as India's flagship conference on geopolitics and geoeconomics. The conference is hosted by the Observer Research Foundation, an independent think tank, in collaboration with the Ministry of External Affairs of India.
  • Designed on the lines of Singapore's Shangri-La Dialogue.


  • Q 2. Consider the following statements regarding 'Double Jeopardy':
      1. A person found guilty of defamation given punishment of paying fine and also 2 years of jail by the court of law.
      2. A person found guilty of theft punished by the court of law and also dismissed from the public office where he was employed.
    Which of the above situation(s) is/are unconstitutional?

  • a) 1 only
    b) 2 only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2
    Solution:   d Explaination   
  • A person cannot be punished twice for the same criminal offence committed by him. But paying fine is civil liability. Also, he cannot be given double punishment only by the court. Dismissing him is not the act of court but the respective office where he was employed. So both situations do not amount to double jeopardy.


  • Q 3. Consider the following statements regarding 'Self Incrimination':
      1. If the accused voluntarily accepts his crime before the police in the station, it can be used as a evidence against him in the court of law.
      2. Even if the police forced the accused to submit specimens such as finger prints and blood samples, it will not amount to self incrimination
      3. Lie detector test can't be carried out without the permission of the accused. But it can be used as evidence against him in the court of law.
    Which of the statements given above is/are correct?

  • a) 1 and 2 only
    b) 2 only
    c) 3 only
    d) 1 and 3 only
    Solution:   b Explaination   
  • Even if the accused accepts his/her crime before the police, it cannot be treated as evidence. But if the accused accepts his crime before the magistrate, then it can be used as evidence. But police can collect his specimens such as blood samples even with the use of force because that is not going to change the result of whether he committed a crime or not. For lie detector test, the permission of the judge along with the person is needed. But it is just guidance to the police to carry forward an investigation but it cannot be used as evidence.


  • Q 4. Which of the following are considered as the 'laws' in India?
      1. Laws made by the local bodies.
      2. Rule book of a club owned by a private individual.
      3. Customs which have the force of law.
      4. Judgments of the High Court
      5. Constitution of India
    Select the correct answer using the codes given below:

  • a) 2, 3 and 4 only
    b) 1, 4 and 5 only
    c) 1, 3, 4 and 5 only
    d) 1, 2, 3, 4 and 5
    Solution:   c   
  • In India, laws made by the legislatures, notifications of the executive, by-laws, ordinances, customs, Judgements of the higher judiciary are treated as laws. The Constitution is the supreme law of the land. But the rules of private clubs are not considered as laws.


  • Q 5. 'The Talanoa Dialogue', which was in News recently, is associated with which of the following issue?

  • a) Protection of Ozone layer.
    b) Reduction of Greenhouse Gas emissions.
    c) Conservation of Biological diversity.
    d) Prevention of trade on endangered species.
    Solution:   b Explaination   
  • Talanoa Dialogue is a process designed to help countries implement and enhance their Nationally Determined Contributions by 2020.
  • Talanoa Dialogue was launched at COP23 under the Presidency of the Republic of Fiji.
  • The 2017 United Nations Climate Change Conference("COP23") was an international meeting of political leaders, non-state actors and activists to discuss environmental issues. It was held at UN Campus in Bonn(Germany) from 6-17 November 2017.The conference incorporated the 23rd Conference of the Parties to the United Nations Framework Convention on Climate Change(UNFCCC), the thirteenth meeting of the parties for the Kyoto Protocol(CMP13), and the second meeting of the parties for the Paris Agreement(CMA2).


  • Q 6. Greater Bay Area recently seen in news is related to which country?

  • a) Canada
    b) Austria
    c) Great Britain
    d) China
    Solution:   d   
  • Greater Bay Area refers to the Chinese government’s scheme to link the cities of Hong Kong, Macau, Guangzhou, Shenzhen, Zhuhai, Foshan, Zhongshan, Dongguan, Huizhou, Jiangmen and Zhaoqing into an integrated economic and business hub.


  • Q 7. Y H Malegam committee sometime seen in news was constituted to

  • a) To monitor and review the functioning of shell companies.
    b) Look into issues relating to classification of bad loans, rising incidents of frauds and effectiveness of audits.
    c) To tackle the menace of trafficking.
    d) To review Poverty census in India.
    Solution:   b   
  • Stung by the Rs 11,400 crore fraud in Punjab National Bank, the Reserve Bank of India (RBI) constituted an expert committee under the chairmanship of Y H Malegam, a former member of the Central Board of Directors of RBI, to look into the entire gamut of issues relating to classification of bad loans, rising incidents of frauds and effectiveness of audits.


  • Q 8. Recently volcano erupted in Mount Etna, is located in

  • a) France
    b) Indonesia
    c) Hawaii
    d) Italy
    Solution:   d   
  • Italy’s Mount Etna volcano has erupted again resulting in more than 130 earthquakes of up to 4.3 in magnitude. Mount Etna is the largest active volcano in Europe and one of the world’s most frequently erupting volcanoes. It is also the volcano with the longest record of continuous eruption.


  • Q 9. Edaphic factors are included in

  • a) Biotic components
    b) Abiotic components
    c) Consumers
    d) Producers
    Solution:   b Explaination   
  • Edaphic factors are those which are related to soil which includes soil profile, porosity, soil moisture, soil air, soil organisms etc. It is a part of abiotic components.


  • Q 10. Consider the following statements with respect to ‘Council on Energy, Environment and Water (CCEW)’
      1. It was launched during the Paris Climate Summit in 2015.
      2. It is a brainchild of India and China.
    Which of the statements given above is/are correct?

  • a) 1 only
    b) 2 only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2
    Solution:   d Explaination   
  • Council on Energy, Environment and Water, commonly known as CEEW, is a Delhi-basednot-for-profit policy research institution. Some of CEEW’s research areas include resource efficiency and security; water resources; renewable energy; sustainability finance; energy-trade-climate linkages; integrated energy, environment and water plans; and climate geoengineering governance.The think-tank advises the Indian government.